Ο Δερματολόγος Άγης Γραφάκος μιλάει για τη Μεσοθεραπεία με Πλάσμα

Από τον Βασίλη Νικόλαο Βιτσιλόγιαννη

Ο Άγις Γραφάκος γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτος της Ιατρικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Απέκτησε την ειδικότητα της δερματολογίας στο νοσοκομείο Αττικόν και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε σε εφαρφογές δερματοχειρουργικής στον πανεπιστημιακό νοσοκομείο San Cecilio, στη Γρανάδα της Ισπανίας. Αντικείμενο του στην άσκηση της δερματολογίας είναι οι κλινικές εφαρμογές της με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα αλωπεκίας και χρόνιων δερματοπαθειών όπως η ψωρίαση η ακμή και η ατοπική δερματίτιδα. Παράλληλα παρέχει στο ιατρείο του μια μεγάλη επιλογή θεραπειών αισθητικής και χειρουργικής δερματολογίας, όπως laser αποτρίχωσης και fractional laser ανάπλασης, βοτουλινική τοξίνη και ενέσιμο υαλουρονικό, νήματα ανόρθωσης καθώς και μεσοθεραπεία εντοπισμένης λιπόλυσης όπως και αυτόλογη μεσοθεραπεία με πλάσμα που θα δούμε στην τωρινή παρουσίαση.

Το ιατρείο του βρίσκεται στο Μαρούσι και για κάθε πληροφορία και ενημέρωση μπορείτε να καλέσετε στο 2110125649

Τι είναι η μεσοθεραπεία με πλάσμα;

Η μεσοθεραπεία με πλάσμα χρησιμοποιεί τις αρχές της κλασσικής μεσοθεραπείας δηλαδή την τοπική ένεση με πολύ μικρή και λεπτή βελόνα υλικού που όμως στη συγκεκριμένη περίπτωση αντί για εξωγενείς παράγοντες αξιοποιεί αυτόλογα συστατικά του πλάσματος/αίματος μας και αυξητικούς παράγοντες των αιμοπεταλίων που διεγείρουν τους φυσικούς μηχανισμούς ανάπλασης. Θεωρείται η πλέον βιοσυμβατή θεραπεία αφού το υλικό προέρχεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο. Σε γενικές γραμμές στοχεύει στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των ρυτίδων, στη βαθειά ενυδάτωση, δίνει ελαστικότητα και μειώνει τη θαμπή χροιά του δέρματος ενώ βελτιώνει τη σφριγηλότητα στις χαλαρές περιοχές και μειώνει την όψη πορτοκαλιού στις θέσεις με τάση για κυτταρίτιδα.

Ποια είναι τα στάδια που ακολουθούνται έτσι ώστε να φτάσεις στην εφαρμογή της θεραπείας;

Πριν την έναρξη της μεσοθεραπείας καθαρίζουμε την περιοχή προς θεραπεία και εφαρμόζουμε αναισθητική κρέμα για περίπου μισή με μια ώρα ώστε τα τσιμπήματα που θα κάνουμε, να γίνουν καλύτερα ανεκτά. Λίγο πριν την έναρξη της εφαρμογής γίνεται αιμοληψία περίπου 20ml αίματος το οποίο φυγοκεντρείται ώστε να διαχωριστεί το πλάσμα (κίτρινο υγρό που έρχεται στην επιφάνεια) από τα ερυθρά αιμοσφαίρια που μένουν στο κάτω τμήμα του δοκιμαστικού σωλήνα. Στη συνέχεια αποστειρώνουμε όλη την προς θεραπεία περιοχή του δέρματος με αντισηπτικό και ξεκινάει η αυτόλογη μεσοθεραπεία.

Μπορεί να συνδυαστεί και με λέιζερ;

Η θεραπεία μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε άλλη μέθοδο που διεγείρει τους ινοβλάστες, τα κύτταρα δηλαδή του δέρματος μας που παράγουν κολλαγόνο, ελαστικές ίνες και υαλουρονικό, το ζητούμενο δηλαδή για να επιτύχουμε σύσφιξη, λάμψη και ενυδάτωση του δέρματος. Για παράδειγμα μπορούν να προηγηθούν της αυτόλογης μεσοθεραπείας fractional laser ή ραδιοσυχνότητες ώστε να ‘’ξυπνήσουν’’ τους ινοβλάστες και να χρησιμοποιήσουν πιο αποτελεσματικά τους αυξητικούς παράγοντες από το πλάσμα και τα αιμοπετάλια.

Μπορεί κάποιος να συνδυάσει την θεραπεία με πλάσμα με λέιζερ και με botox;

Καλό είναι η θεραπεία με το botox να γίνει σε χρονική απόσταση από τη μεσοθεραπεία καθώς η βοτουλινική τοξίνη πρέπει να μπαίνει σε πολύ συγκεκριμένες θέσεις και μονάδες και η ποσότητα του πλάσματος που είναι αρκετή μπορεί διαλύσει/αραιώσει ή να μετακινήσει την τοξίνη, καταστρέφοντας το αποτέλεσμά της. Παρομοίως εφαρμογές με laser ή ραδιοκύματα πρέπει να γίνονται σε αρκετά μεγάλη χρονική απόσταση από το botox ή ιδανικά κάποιες ημέρες πιο πριν γιατί η τοξίνη είναι θερμοευαίσθητη και η θερμότητα των συσκευών την καταστρέφει.

Είναι ανώδυνη και χωρίς παρενέργειες;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία είναι σε γενικές γραμμές λιγότερο επώδυνη από την ετερόλογη μεσοθεραπεία με βιταμίνες ή υαλουρονικό άλλα δεν παύει να είναι μια θεραπεία με ενέσεις, οπότε καλό είναι να μπαίνει αναισθητική κρέμα στο δέρμα για ένα σχετικό χρονικό διάστημα πριν την εφαρμογή της. Παρενέργειες είναι σπάνιες και αφορούν τις περιοχές που πραγματοποιήθηκαν οι εγχύσεις. Το δέρμα μπορεί να εμφανίσει ελαφρύ πρήξιμο, εκχυμώσεις και ερυθήματα τα οποία όμως θα υποχωρήσουν σε λίγες ημέρες. Είναι μια θεραπεία που μπορεί να κάνουν όλοι οι υγιείς υποψήφιοι, αλλά θα πρέπει να αποφεύγουν άτομα που έχουν οποιοδήποτε αιματολογικό νόσημα, που παίρνουν αντιπηκτική αγωγή, ενώ δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται σε καταστάσεις όπως εγκυμοσύνη, θρόμβωση, AIDS, κακοήθειες και χρόνια ηπατικά νοσήματα (ηπατίτιδα).

Πόση ώρα κρατάει;

Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από την έκταση της επιφάνειας προς θεραπεία. Μια μέση διάρκεια για το πρόσωπο, το λαιμό και το ντεκολτέ είναι περίπου τριάντα λεπτά.

Μετά τη θεραπεία το άτομο μπορεί να επανέλθει γρήγορα στις καθημερινές του δραστηριότητες ή χρειάζεται κάποια περίοδος αποθεραπείας;

Όπως αναφέρθηκε η θεραπεία συνήθως μπορεί να προκαλέσει ένα μικρό οίδημα το οποίο μειώνεται βαθμιαία μέχρι να εξαφανιστεί τελείως περίπου σε 48 ώρες. Σε κάθε περίπτωση όμως μπορεί να καλυφθεί με μια ενυδατική κρέμα ή ένα αντιηλιακό με χρώμα χωρίς κανένα πρόβλημα στις καθημερινές δραστηριότητες τόσο στην εργασία όσο και στις κοινωνικές ή αθλητικές υποχρεώσεις.

Σε πόσο χρονικό διάστημα μετά μπορεί κάποιος να επαναλάβει την θεραπεία και ποια είναι η διάρκεια της;

Συνήθως προτείνω η θεραπεία να επαναλαμβάνεται μια φορά το εξάμηνο μπορεί όμως να γίνεται και πιο αραιά όπως μια φορά το χρόνο ανάλογα με τις ανάγκες του δέρματος.

Μετά από πόσο καιρό κάποιος βλέπει αισθητά αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά τις πρώτες ημέρες μετά την εφαρμογή γιατί το πλάσμα δεν έχει απορροφηθεί πλήρως και το ελαφρύ οίδημα που προκαλεί κάνει το δέρμα πιο σφριγηλό και λαμπερό, αλλά αυτό είναι κάτι προσωρινό. Τα ουσιαστικά αποτελέσματα που προέρχονται από την παραγωγή ελαστίνης, κολλαγόνου και υαλουρονικού αρχίζουν να φαίνονται περίπου ένα μήνα μετά και διαρκούν πάνω από 6 μήνες.

Μπορεί να εφαρμοστεί στο πρόσωπο και στο λαιμό, μπορεί όμως να εφαρμοστεί και σε άλλα μέρη του σώματος μαλλιά, κοιλιά, μηρούς και τα λοιπά;

Η αυτόλογη μεσοθεραπεία εφαρμόζεται βέβαια στο πρόσωπο και το λαιμό-ντεκολτέ με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στις περιοχές που το δέρμα είναι πιο χαλαρό όπως το πόδι της χήνας, το περίγραμμα του προσώπου και ο λαιμός, αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το σώμα πχ στην κοιλιά, το εσωτερικό των βραχιόνων και των μηρών, τα γόνατα και τα χέρια.

Ποιες ειδικότητες γιατρών μπορούν να εφαρμόσουν αυτή την θεραπεία έτσι ώστε το άτομο που ενδιαφέρεται να είναι σε ασφαλή χέρια;

Όσον αφορά το δέρμα οι πιο ειδικοί για την εφαρμογή της αυτόλογης μεσοθεραπείας είναι οι εκπαιδευμένοι δερματολόγοι και οι πλαστικοί. Όμως το αυτόλογο πλάσμα χρησιμοποιείται και από τους ορθοπεδικούς ενδοαρθρικά ή τους οδοντιάτρους/γναθοχειρουργούς σε προσθετικές επεμβάσεις στις γνάθους.

Από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να κάνει αυτή τη θεραπεία;

Μια συνηθισμένη ένδειξη της θεραπείας είναι οι ουλές από ακμή οπότε εφαρμόζεται και σε εφήβους μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας της ακμής, θεωρητικά από την ηλικία των 16-17 ετών.

Αν κάποιος έρθει σε μεγάλη ηλικία με ένα πρόσωπο το οποίο είναι κουρασμένο θα φανούν κάποια αποτελέσματα ή θα πρέπει να μπει στην διαδικασία κάποιας άλλης θεραπείας;

Ακόμα και σε μια ώριμη ηλικία έχει νόημα να εφαρμοστεί όχι όμως τόσο για σύσφιξη όσο για βελτίωση της υφής του δέρματος, ενυδάτωση και λάμψη. Γνώμη μου είναι ότι μετά από μια ηλικία το θέμα της έντονης χαλάρωσης του δέρματος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται από τους πλαστικούς με χειρουργικές επεμβάσεις.

Ποια είναι τα ποσοστά ανδρών και γυναικών;

Στο ιατρείο η αναλογία των περιστατικών είναι περίπου 80% γυναίκες και 20% άνδρες με το ποσοστό των τελευταίων πάντως να αυξάνεται σταδιακά το τελευταίο διάστημα.

Επειδή θεραπεία αυτή έχει να κάνει με την ανάπλαση και τη δημιουργία κολλαγόνου μικρότερες ηλικίες παιδιών που έχουν πρόβλημα με ακμή και αλλά δερματικά προβλήματα μπορούν να την εφαρμόσουν;

Είναι μια από τις κυριότερες ενδείξεις της αυτόλογης μςσοθεραπείας που μαζί με άλλες μεθόδους όπως το peeling και τα laser βελτιώνει σημαντικά την ποιότητα του δέρματος με υπολλειματικές ουλές μετά από την ακμή.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s